Beslutsfattare måste lita på oss bönder
Krönika: För ett par år sedan när jag studerade så fick vi under en lektion fritt diskutera hur vi såg på biologisk mångfald. Vid den tidpunkten var det lite nytt att prata om biologisk mångfald, då hade det mest pratats om rena utsläpp av växthusgaser.
Hur ska folk förstå vidden och se möjligheterna i vår bransch?
Krönika: Ansökan till gymnasiet 2025 har öppnat och många förväntansfulla tonåringar står inför ett viktigt val i livet. Att välja program på gymnasiet är för många enkelt och för andra svårare.
En värld i ständig förändring
Krönika: I år är det tio år sedan min första krönika publicerades i Jordbruksaktuellt. Redaktionen undrade om jag ville göra en tillbakablick över saker som påverkat den gröna näringen under dessa år. Roligt uppdrag tyckte jag och letade fram de drygt 100 krönikor som det blivit genom åren.
Bättre på växtodling än de tror
Duktiga företagare agerar på incitament. När maximal avkastning är mest lönsamt blir det snabbt målet. Det hörs ofta alarmistiska ord om att vi i svensk växtodling inte ser ökade hektarskördar i samma takt som förr. Det gör vi inte, men förklaringen ligger sannolikt inte i att vi inte skulle kunna.
Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?
Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.
Jag har en dröm
Krönika: Ett av världens mest berömda tal inleddes med orden ”Jag har en dröm”. Det är månne lite väl drastiskt att påstå att fåren är lika diskriminerade som svarta var i dåtidens USA, men det finns gott om exempel på att de ulliga inte riktigt tas på allvar eller att deras superkrafter inte är kända.
Men vad vill du människa?
Historiskt sett har det nog i efterkrigstid inte varit så belönande att vara konkret. Det rimmar inte med Jante och svensk tradition av konsensus och tyst diplomati. Vi har fostrats till och/eller helt enkelt vant oss vid att serveras och nöja oss med svammel. Men det duger inte.
Att bygga relationer för beredskap
Krönika: På ett sömndrucket tåg genom ett knappt snötäckt landskap åker jag från Östersund till Uppsala. Påväg till SLU för en workshop med Ekologiska Lantbrukarna och Krav. Jag sitter och bekräftar grönsaksbeställningar samtidigt som jag med dålig uppkoppling försöker delta digitalt på en livsmedelskonferens.
Kejsarens nya kläder i köket
Krönika: Har ni tänkt på vad som bjuds till lunch när det är konferens nu för tiden? Tidigare i höstas var jag på ett evenemang där köket genom sin kreativitet lyckades servera samma rätt till alla deltagare oavsett preferenser och allergier. Maten var vegansk, glutenfri, mjölkfri och nötfri. Min kollega som var med på distans via Teams mejlade och ställde den högst relevanta frågan. Vad åt ni?
En summering av odlingssäsongen 2024
Krönika: Det är december och de sista grönsakerna är sedan ett tag tillbaka skördade och sålda. Vitlöken har till slut kommit ner i jorden och lågsäsongens tempo har infunnit sig. Nu, efter några vilsamma veckor, går hjärnan dock i gång på högvarv igen när vi börjar analysera den gångna säsongen, grödornas ekonomiska utfall och försäljningskanalernas statistik.