”Det finns ingen regel som säger att det goda vinner”
En av människans många goda egenskaper är en tro på att ”det goda” vinner. Det bidrar dock till att vi lättare förblindas när något känns gott/rätt. Det kan också göra oss mer passiva inför förestående hot. Det är mer miljövänligt, så det måste bli en bra investering. Det är nyttigare, så det måste bli väldigt efterfrågat. Sådana resonemang kan bli dyrköpta. Jag tycker mig se många exempel på detta önsketänkande även i jordbruket.
Vin till maten?
Krönika: Gubben Noak, gubben Noak var en hedersman, när han gick ur arken plantera han på marken. Mycket vin, ja mycket vin, ja detta gjorde han. Så skrev Bellman på 1700-talet om gubbens planteringar på berget Ararat. Nu skriver vi 2024 och vinproduktionen finns även i Sverige och svenska vinproducenter tävlar mot europeiska viner.
Spelar det någon roll (exakt) var köttet kommer ifrån?
Krönika: Det är klart att ursprung spelar roll och det vet vi alla som läser denna tidning! Svenskt kött ger jobb och öppna landskap i Sverige. Vi har en bättre djurvälfärd än många andra länder och därutöver finns det en rad andra skäl.
”Varför började jag inte med det här tidigare?”
Krönika: När kommer den största allmänheten omfamna nya tekniska lösningar med intresse och engagemang?
Självklart ska vi ta hjälp av drönare vid skyddsjakt
Svenska Jägareförbundet har dragit sin lans emot mer effektiv jakt på vildsvin. Regeringen och LRF har efter decenniers dvala och ambivalens kommit fram till att vildsvinsstammen är för stor och att vi behöver ta krafttag mot problemen den ger. Det är bra. Att Svenska Jägareförbundet obstruerar åtgärder mot den absurda, regionala invasionen av vildsvin, är däremot omdömeslöst.
Låt oss producera framtidens mat
Krönika: Tomma ladugårdar och en allt mer igenväxt landsbygd talar sitt tydliga språk. Storhetsrationaliseringen skördar fortfarande mjölkbönder i norra Sverige.
En efterlängtad andningspaus i Mälardalen
Krönika: Ett bättre år som ger en efterlängtad andningspaus, så känns 2024. Skörden är ännu inte över, men rapporter om bättre skördenivåer än 2023 och bra kvalité florerar. Pust, det är precis vad vi behövde i år. Ett till 2023 hade Sveriges jordbruk inte klarat.
Dina lån är för små
Svenska staten ryggar inte för någon nivå av risk i den gröna omställningens namn. För enorma projekt under grön flagg ligger manegen krattad. Definiera din verksamhet som industri, tänk STORT, skaffa gärna en före detta minister till ledningen, lägg investeringen i aktiebolag, belåna allt vad tygen håller så garanterar staten upp 80 procent av lånet och tar risken.
Ingen möjlighet att välja svenskt
Krönika: Under sommaren jobbar jag i en mindre stad som blomstrar till liv under semestertider. Gatorna fylls av turister och glada människor ute på båtsemester. Även parkeringen utanför mataffären är full efter att ha ekat tom hela vintern. Trots att mataffären är av den mindre sorten har jag ändå tyckt att utbudet tidigare år varit relativt bra. I år möts jag dock av en monokultur, det flesta varor på hyllorna är av butikens eget märke.
”Svenskt kött håller inte tillräckligt bra kvalité”
Krönika: Det påståendet fick jag när jag besökte en av Varbergs mest besökta restauranger för några år sedan.