”En investering som inte betalar sig”
Från Lantmännens sida är man medvetna om att det finns en önskan om att torka höstvete på anläggningen i Degernäs, men säger att det i dagsläget inte är möjligt. Bland annat då det skulle kräva en investering som de menar just nu inte skulle löna sig.
Svar på artikeln "Erik vill få torka sitt höstvete i norr".
I dag torkas korn och vårvete på anläggningen i Degernäs, för vidare leverans till Lantmännens foderfabrik i Holmsund. Per Gerhardsson, inköpschef spannmål på Lantmännen, är medveten om att det finns önskemål från lantbrukare i området att även få torka höstvete i anläggningen, men säger att detta i dagsläget inte är möjligt. Detta eftersom man inte kan särhålla höst- och vårvete, varken på torkanläggningen eller i foderfabriken i Holmsund dit den torkade varan levereras.
– Höst- och vårvete särskiljs som två olika artiklar i foderfabriken. Kvalitetsegenskaperna mellan dessa skiljer sig så mycket i foderrecepten. Skulle man blanda höst- och vårvete i fodret får man aldrig en tillräckligt homogen blandning. Så beroende på vilka kärnor djuren får, får man antingen inte rätt sammansättning i fodret - vilket man anpassat andra råvaror till. Därför särhåller vi vår- och höstvete i foderfabriken. Det tror jag inte kommer ändras, vi har samma princip i alla våra foderfabriker, säger Per.
Olika perioder
I dag tar Lantmännen in både vårvete och höstvete till fabriken i Holmsund, men under olika perioder. Höstvetet kommer då främst från Mälardalen, men enligt Per även från några lokala lantbrukare som har möjlighet att torka och lagra sitt höstvete, och leverera när foderfabriken kan ta emot.
– Vi planerar vår förbrukning i foderfabriken så att när höstvetet tar slut så fyller vi på med det vårvete som torkas lokalt i Degernäs. Sen när den vårveten är slut så tar vi in höstvete igen.
Enligt Per har man, bland annat efter en motion i det aktuella distriktet, utrett om det skulle gå att parallellt hantera både höst- och vårvete i foderfabriken i Holmsund.
– Vår konklusion är att det skulle kräva en investering som inte betalar sig, så vi får inte ekonomi att göra det. Vi skulle behöva investera i särhållning, både i behållare för lagring men även för dosering i foderfabriken. Det är anledningen till att vi i dag inte kan hantera höstvete. Man får välja då mellan höstvete och vårvete, och efter de diskussioner vi haft så är det vårvete som gäller för stunden.
Är torkning av höstvete i Degernäs något som kan bli aktuellt framöver?
– Vi är alltid öppna för det. Ett mottagningserbjudande måste vara dynamiskt och förändras efter marknaden. Om man ser på längre sikt och vilka möjligheter som kommer komma i detta område, där man kanske kan ha stabilare övervintring och stabilare produktion med höstvete, så är det klart att vi får utvärdera det löpande. Se när underlaget är så stort att vi ska skifta från vårvete till höstvete eller göra en investering. Men vi måste leva med marknaden.
Enligt de lantbrukare jag pratat med så finns stor potential för odling av höstvete i området, men att den hämmas av det inte finns torkningsmöjlgheter. Hur ser du på er roll i utvecklingen?
– Vi har väl en bidragande faktor, och är säkert en möjliggörare. Sen tror jag inte att möjligheten står och faller med oss, finns det god potential så kan företag hitta sina egna utvecklingsmöjligheter. Sen kan vi vara en möjliggörare, men det finns säkert andra sätt att lösa det på.
Har du något medskick till de lantbrukare som efterfrågar möjligheten att torka höstvete hos er?
– Jag tycker vi har en nära dialog med dem som vill odla där uppe, och tittar på möjligheterna tillsammans med dem. Men vi kan bara hantera en sort och då måste man välja om det ska vara höstvete eller vårvete.