Första fall av blåtunga konstaterat i Blekinge
Blekinge har nu fått sitt första bekräftade fall av virussjukdomen blåtunga. Det rör sig om ett nötkreatur i Karlshamns kommun som har blivit drabbat
I Sverige påvisades blåtunga serotyp 3 (BTV3) den 12 september 2024 hos nötkreatur i Bohuslän. Sedan dess har fall även bekräftats i Skåne, Halland och Västra Götaland och nu även Blekinge, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.
– Smittan sprids via svidknott och är därför väldigt svår att stoppa. Att även Blekinge skulle drabbas var väntat med tanke på att fall konstaterats i vårt närområde, och vi får nog räkna med fler fall, säger länsveterinär Malin Collin i ett pressmeddelande.
Här kan man följa smittläget för blåtunga i Sverige
Mer information från Jordbrukverket
Misstankar om sjukdomen ska anmälas till veterinär så att de provtas. Provtagning och analys bekostas av Jordbruksverket. Symptom hos får och nötkreatur är feber, sår på nos, slemhinnor och klövrand, hälta samt hos mjölkkor även nedsatt mjölkproduktion. Drabbade djurbesättningar får inga restriktioner. Människor kan inte smittas.
Det är svårt att helt skydda djur från svidknottsangrepp men det finns åtgärder som kan minska angreppen:
- Undvik knottrika beten.
- Stalla in dina idisslare när svidknotten är som mest aktiva (skymning, natt och gryning).
- Avvakta med att klippa får under den mest knottrika perioden.
Att använda insektsmedel som skydd mot svidknott har inte visat sig skydda djuren mot blåtungeinfektion.
Vaccin mot blåtunga finns tillgängligt. Det är frivilligt att vaccinera sina djur och vaccinationen bekostas inte av staten. Vaccinen som finns idag minskar risken för allvarlig sjukdom och död men skyddar inte mot infektion.
Kontakta genast veterinär om dina djur visar symtom som kan vara blåtunga eller annan allvarlig sjukdom.
Källa: Jordbruksveret