Högst marknadsandelar för spannmål och mjölk
En inhemsk livsmedelsproduktion är viktig ur flera aspekter, och så här såg marknadsandelarna ut för olika svenska livsmedel under 2023.
Sedan 2016 har Jordbruksverket sammanställt och presenterat uppgifter om svensk marknadsandel för kött, spannmål, mejeri, potatis, socker, frukt och grönt samt ägg. Måttet visar hur stor andel av den totala förbrukningen av ett livsmedel som produceras i Sverige, och då har man tagit hänsyn till både import och export.
Siffrorna kommer från Jordbruksverkets rapport “Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige?”. Rapporten visar att marknadsandelen varierar kraftigt mellan olika livsmedel. Under 2023 låg det på allt från 19 procent för tomat och 28 procent för lamm till 105 procent för både mjölk och spannmål. När den svenska marknadsandelen överstiger 100 procent visar det att handelsbalansen är positiv, medan handelsbalansen är negativ om den svenska marknadsandelen understiger 100 procent.
Svenska marknadsandelar 2023:
- Den svenska försörjningsförmågan var under 2023 stabil för griskött och lammkött medan den ökade något för nötkött och minskade för matfågel.
- Under 2023 slaktades en stor mängd värphöns på grund av salmonellautbrott. Det ledde till att försörjningsförmågan för ägg sjönk till 95 procent.
- Inom mejerisektorn är bilden splittrad. Räknat i mjölkekvivalenter är försörjningsförmågan 75 procent.
- Bland mejerivarorna är ost den kategori som minskat mest över tid och är nu nere på en svensk marknadsandel om 39 procent.
- Spannmål och socker uppvisar en lägre försörjningsförmåga 2023 på grund av lägre skördar.
- För potatis ökade försörjningsförmågan, främst beroende på lägre utrikeshandel.
- Morötter är fortsatt den produkt inom sektorn för frukt och grönsaker som har högst försörjningsförmåga, närmare 100 procent.
- Försörjningsförmågan för lök har visat en positiv utveckling under den senaste tioårsperioden.
Källa: Från Sverige