Fokus på hållbar djuromsorg
Svensk Fågels Matfågelrapport för 2024 lägger stort fokus på hållbar djuromsorg inom svensk kyckling- och kalkonuppfödning.
I rapporten lyfter man den svenska modellen som enligt Svensk Fågel kombinerar hög djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning och livsmedelssäkerhet på ett unikt sätt. Enligt branschorganisationen visar rapporten även att den svenska modellen för djuromsorg bygger på ett holistiskt perspektiv (vilket betyder att man ser till helheten, reds anm.) där hela värdekedjan från avel till slakt omfattas. Både svenska bönder och företag arbetar aktivt med att förbättra djurens välmående genom forskning och samarbeten med myndigheter och experter. Och den svenska matfågelbranschen är bland de bästa i världen på att kombinera god djurhälsa och hållbar livsmedelsproduktion.
– Omsorgen om våra djur bygger på ett långsiktigt samarbete med några av Sveriges främsta forskare och experter samt svenska myndigheter, och brukar kallas för ”den svenska modellen”. Modellen har präglats av samförstånd, ömsesidigt stöd och samarbete mellan forskare, myndigheter, branschen och andra intressenter. En framgångsrik modell som är viktigt att vi behåller och utvecklar, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.
Program för fothälsa
Under 2024 har Svensk Fågel ihop med Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat ett fothälsoprogram som fått internationell uppmärksamhet. Det har bland annat erkänts av det europeiska nätverksprojektet BroilerNet, som ett ledande initiativ inom djurvälfärd. Programmet går ut på att övervaka kycklingarnas miljö och hälsa genom att systematiskt mäta och förbättra deras fothälsa.
En nyligen utförd studie av RISE visar även att majoriteten av svenska kycklingar har ett mycket bra rörelsemönster. Kartläggningen som utfördes 2023 är en del i ett större arbete med hållbar djuromsorg inom svensk matfågeluppfödning.
Bra djurskötsel
Rapporten visar även på fördelarna med låg antibiotikaanvändning. Det menar Oskar Nilsson, antibiotikaexpert och laboratorieveterinär på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).
– Nyckeln till en liten förbrukning av antibiotika är att hålla djuren friska. Det gör man genom att avla på rätt egenskaper, ha ett fungerande smittskydd, bra foder och kanske framför allt en bra skötsel av djuren i stallarna, säger han.
Läs hela rapporten här: Matfågelrapport 2024