Ny lagändring ska förenkla för ägare av småskalig vattenkraft
Förra veckan föreslog regeringen en lagändring för att förbättra balansen mellan vattenmiljö och kraftproduktion vid moderniseringen av vattenkraften.
Enligt LRF Väst har många vattenkraftsägare känt sig orättvis behandlade i samband med att myndigheterna ställt mycket kostsamma och långtgående krav på miljöanpassning. I stället för att leda till miljöanpassning av dammarna, har det i stället lett till utrivning av vattenkraft, mycket på grund av att regler och villkor varit krångliga att sätta sig in i för den enskilde och för att miljöanpassningarna är så pass kostsamma.
Även Svenska Kraftnät, Energimyndigheten, Havs- och Vattenmyndigheten och andra myndigheter har krävt regelförändringar för att bättre balansera vattenkraftsbehovet mot miljökraven.
Enklare prövning
Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland, uttrycker en försiktig optimism efter regeringens förslag.
– Mina förhoppningar är ju att vi ska få en mer rättssäker och enkel prövning för vattenkraftsägarnas skull. Idag är det ju väldigt krångligt, säger hon till Jordbruksakutellt och fortsätter:
– Vi från LRF står inte och säger att vi inte vill göra några förändringar. Vi ska naturligtvis ta hänsyn till miljön. Det tycker vi också är jätteviktigt, men vi tycker att det hittills inte gjorts tillräckliga avvägningar gentemot produktionen som sker och andra intressen.
Enligt Sofia finns det flera delar i förslaget som är positiva och som förhoppningsvis leder till en myndighetstillämpning som innebär mindre krångliga processer och en kravnivå på miljöanpassning som blir mer rimlig, men också flexiblare och där man kan göra individuella bedömningar för de enskilda vattendragen. Tidigare har Vattendelegationens gjort mer övergripande beslut som varit svåra för både Domstol och ägarna av de småskaliga vattenkraftverken att sätta sig in i och påverka. Och enligt Sofia har besluten på många sätt därför inte tagit hänsyn till vare sig den specifika miljön eller till hur mycket vattenkraftverken har producerat.
– Diskussionerna i vattendelegationerna löd så att de småskaliga vattenkraftdragen, har väldigt marginell betydelse i det hela. Men i ett lokalt perspektiv så har ju den småskaliga vattenkraften väldigt stor betydelse. Framför allt om det sker driftstörningar.
Individuella bedömningar
Om förslagen klubbas igenom kommer det bli lättare att göra individuella bedömningar av vattendrag och dess nyttor.
– Även Svenska kraftnät och HAV ska bli mer aktiva i normsättande och klassificeringen framöver. Och Miljödomstolen kommer då ha möjlighet att besluta om mindre stränga villkor och även regeringen kan ju besluta om sänkta krav. Så fler kommer ha möjlighet att komma med synpunkter. Regeringens förslag innebär större möjligheter att anpassa kraven utifrån de faktiska förutsättningarna på platsen än vad det är med nuvarande lagstiftning. Det har varit lite moment 22, säger Sofia som ser fram emot möjligheterna som kommer med det nya lagförslaget.