Hög risk för spridning till Sverige
Blåtunga har påvisats hos två individer i en fårbesättning i Kristiansands kommun i södra Norge.
Enligt norska Veterinærinstituttet påträffades det första fallet av Blåtunga den 6 september. Det är första gången sedan 2009 som sjukdomen upptäcks i grannlandet.
Enligt Länsstyrelsen i Dalarnas län gör smittspridningen i Danmark och det senaste fyndet i Norge att det ny finns hög risk för att sjukdomen sprider sig även till Sverige. Blåtunga drabbar inte människor.
Sjukdomen drabbar idisslare och får är enligt Länsstyrelsen är får det djurslag som tenderar att utveckla allvarligast sjukdom, med högst andel dödsfall. Det händer att djur som drabbas får en blå tunga till följd av cirkulationsrubbningar.
Mindre spridning på vintern
Viruset sprids via svinknott och inte direkt mellan djur. Men svinknott är inte aktiva under det kalla vinterhalvåret och då minskar risken för spridning.
Symtom
- Hos får: feber, sår på nos och slemhinnor och klövrand, svullnad på huvudet och hälta. Klövkapselavlossning kan förekomma.
- Hos nötkreatur: feber, nedsatt mjölkproduktion, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand och hälta.
- Kontakta veterinär omgående om du misstänker symtom som kan vara blåtunga eller annan allvarlig djursjukdom.
Vad kan man som djurägare göra för att skydda sina djur om smittan närmar sig?
- Undvik knottrika beten.
- Stalla in dina idisslare när svidknotten är som mest aktiva (skymning, natt och gryning).
- Avvakta med att klippa fåren.
- Det kommer att finnas vaccin tillgängligt för djurägare att vaccinera sina djur vid utbrott. Eventuell vaccination är frivillig och kommer inte att bekostas av staten. Vaccinen som finns idag skyddar inte mot infektion men minskar risken för allvarlig sjukdom och död.