Satsar 50 miljoner på nytt kunskapscentrum vid Alnarp

Vid det nya centrumet ska fokus ligga på omställningen till mer hållbara produktionsprocesser inom jordbruk och trädgårdsnäring, med fokus på det första ledet av livsmedelskedjan.

Håkan Schroeder, vicedekan vid LTV-fakulteten, SLU, Helen Göransson, bankchef, Sparbanken Skåne och Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten, SLU. Foto: Johanna Grundström.

Det nya forsknings- och utbildningscentrumet som planeras för vid Alnarp är en gemensam satsning mellan SLU och Sparbanken Skåne. Verksamheten ska dra i gång redan till årsskiftet, och målet är att engagera både forskare, doktorander, studenter och yrkesverksamma inom primärproduktionen i arbetet. 

– Svensk primärproduktion står inför stora förändringar. Jordbruket präglas idag av många små företag, generationsskiften, låg lönsamhet och utmaningar kring ny teknik. Samtidigt är vi mitt inne i en klimatomställning som kräver både nytänkande och innovation, säger Håkan Schroeder, vicedekan vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenkap (LTV) vid SLU i Alnarp, i ett pressmeddelande.

Stärka primärproduktionen

Vid det nya centrumet, som får namnet SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion, ska man genom ny teknik, kunskap och ökad samverkan mellan akademi, näringsliv och det offentliga stärka primärproduktionen.

– Forskning och innovation i samverkan med branschens aktörer är nödvändigt för att kunna utveckla den svenska primärproduktionen. Det nya forskningscentret möjliggör en ordentlig förflyttning där ny kunskap och ny teknik kan tillgängliggöras för fler. Satsningen blir viktig för primärproduktionen i hela Sverige, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten.

Samtidigt kommer man även att kika mer specifikt på primärproduktionen i Skåne och hur den kan utvecklas. 

Kompetens inom ny teknik

Budgeten för den nya centrumbildningen ligger på 50 miljoner kronor för de första fem åren. Till satsningen knyts flera forskare, en handfull nya doktorander och en biträdande lektor med kompetens inom ny teknik, så som AI, automation och digitalisering. Enligt SLU är den nya tekniken något som i sin tur kan minska miljöbelastningen, säkerställa produktkvalitet och öka hushållningen med resurser.

– Framtiden kommer att ställa nya krav på interaktionen mellan akademi och näringsliv. Kunskap om hållbara arbetsformer och praktiska modeller för detta behöver spridas mellan forskning och företag och även mellan olika branscher. Som bank befinner vi oss mitt i det samhällsekonomiska kretsloppet och det är avgörande att också vi är engagerade i utvecklingen, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Syftet med en näringslivsanknuten forskarskola är också att få forskning och praktik att mötas. Ambitionen är att ytterligare rusta studenter och doktorander med kunskap om hållbara affärer, problemlösning där processer, system och resursanvändning optimeras, samt andra frågor som är viktig för näringslivet.

Samtdigt vid Ultuna:

I och med ombyggnaden öppnas lokalerna upp då flertalet rum och kontorsrum blir öppna studieytor. Den överbyggda innergården, Lyktan, kommer att användas som bokhall med sociala ytor som gör det möjligt att anordna föreläsningar såsom bokreleaser och författarkvällar. Foto: SLU

Vid SLU i Ultuna satsar Akademiskas Hus strax över 100 miljoner kronor i en om- och tillbyggnad på campusområdet. Det är SLU:s nuvarande bibliotek som ligger i fokus. Där ska förutom biblioteket även finnas utrymme för tentamenslokaler och studieplatser framöver. 

Genom om- och tillbyggnaden kommer man även att skapa ett modernt bibliotek med fler student- och smarbetsytor där studenter, forskare och medarbetare kan träffas och umgås. Man kommer även tillgodose SLU:s behov av fler salar för digitala tentor. 

Idag har biblioteket en total bruttoarea på 6500 kvadratmeter och kommer kompletteras med en tillbyggnad på 400 kvadratmeter i form av en överbyggd innergård. Arbetet väntas pågå mellan april 2025 och december 2026. 

– Genom att samla flera funktioner i samma byggnad kommer biblioteket bli ett naturligt och uppskattat nav mitt på campus. Att bygga om och till en befintlig byggnad är ett hållbart sätt för Akademiska Hus att nyttja vårt befintliga fastighetsbestånd istället för att bygga nytt, något som är av största vikt om vi ska nå vårt mål om att bli klimatneutrala, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste