Var noggrann med torkningen av din spannmål
Efter en lyckad skördesäsong, uppmanar nu Karl Delin på Varaslättens Lagerhus lantbrukarna att ta hand om sin spannmål på bästa sätt.
På Varaslättens Lagerhus upplever man att skördesäsongen i år varit utdragen. Allt har inte blivit moget samtidigt vilket gjort att man hunnit med bra.
– Höstgrödorna mognade ju betydligt tidigare än vårsäden i år på grund av att det var så sent vårbruk. Men det har varit en fördel rent praktiskt, både för oss och för lantbrukarna. Man har kunnat en sak i taget och har hunnit med lite bättre på det sättet, säger Karl Delin, vd på Varaslättens Lagerhus.
Jämfört med förra året har man även haft hyggligt bra skördeväder i regionen Västra Götaland med omnejd. Och i år ligger vattenhalten mycket bättre än i fjol, på 16,5 procent jämfört med 20 procent som den låg på då.
Är det någon del i ert upptagningsområde som sticker ut på något sätt?
– Nej det kan jag inte påstå. Utan det är nog mer lokalt på mindre skala i så fall. De här regnen på försommaren gick lite olika lokalt, så det kan vara mindre områden som fick vänta lite längre på regnet. Och vissa områden framför allt västerut har i stället fått lite för mycket regn nu på sensommaren, som har gjort en del skada, säger Karl och berättar att stormen i slutet av augusti, som bjöd på både regn och hård blåst, även fick en del av grödorna som inte skördats än att lägga sig ner.
God lagringskapacitet
Men över lag bedömer Karl läget som bra just nu. Den utdragna skördesäsongen har även varit bra för själva torkning- och lagringsprocessen.
– Vi har hunnit med förhållandevis bra att torka i samma takt som det har kommit in.
Lagringskapaciteten inför hösten ser bra ut. Skörden i år bedöms vara normal och den kommer få plats bra.
– Det hjälper ju också till att skörden blir lite mer utdragen. Då hinner man leverera ut en del sådant som redan är sålt och som ska levereras under augusti. Då kan man använda det utrymmet.
Kolla att spannmålen blir tillräckligt torr
Karl påminner om vikten av att vara noggrann med nedtorkningen av spannmålen och att man kontrollerar att det verkligen blev så torrt som man tänkt sig.
– Det är viktigt så att man inte lagrar in något som blev för dåligt torkat och så får man problem med insekter eller mögeltillväxt, säger Karl och fortsätter:
– Varje år så ser vi ju vissa leveranser under vårsäsongen där man har misslyckats med torkning och lagring och det är ju väldigt tråkigt. Så kontrollera att du har rätt vattenhalt och se till att lufta och kyla i efterhand för att få ner temperaturen i lagren.
Enligt Karl är det en utmaning med långa varma höstar med hög luftfuktighet. Det gör att man får en betydande uppfuktning, som tenderar att bli värre ju större yta du har.
– Värst är det ju i ett planlager. Där ryms det ju väldigt mycket. Så planerar du för att lagra i ett planlager så måste man torka ner det någon procent extra.